Югослав Райкович – наукознавець, історик та соціолог науки (Science and Science of Science, 2017)
Сербський вчений Югослав Райкович посідає особливе місце серед численних зарубіжних учених, з якими співпрацював Г.М. Добров, його соратники і учні по київській школі наукознавства. Ю. Райкович в 1969 році прочитав книгу Г.М. Доброва «Наука про науку», захопився викладеними в ній ідеями і вирішив перекласти її сербською мовою, щоб познайомити учених Югославії з новим науковим напрямом – наукознавством. Ю. Райкович звернувся до Г.М. Доброва з пропозицією перекласти його книгу сербською мовою. Г.М. Добров прийняв пропозицію і між ними почалося листування. У 1970 році Ю. Райкович уперше приїхав на запрошення Г.М. Доброва на Київський міжнародний симпозіум і відтоді став постійним його учасником. Ю. Райкович був меценатом, надавав підтримку ученим з Росії, України, Білорусі, Молдови та інших країн у відвідуванні міжнародних конференцій, симпозіумів, семінарів у Югославії. І українські, і сербські колеги Ю. Райковича зберігають пам’ять про нього, а журнал «Наука та наукознавство» публікує спогади деяких із них. М. Іванович Інститут соціологічних і кримінологічних досліджень, Белград, Сербія Й. Бабич Белградський університет, Белград, Сербія Г. Наумович, Університет Сінгідунум, Белград, Сербія О.В. Кот ДУ «Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України» І. Ю. Єгоров ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» https://orcid.org/0000-0002-3829-6383