«Дорогі» гості: про прийом делегації Кубинської академії наук на чолі з президентом доктором Антоніо Нуньєсом Хіменесом в АН УРСР у 1963 р. (Science and Science of Science, 2018)
Cпівробітництво НАН України з Академією наук (АН) Куби почалося в 1963 р. 24 травня 1963 р. для зустрічі делегації АН Куби і організації перебування делегації кубинських учених АН УРСР на чолі з Антоніо Нуньєсом Хіменесом (Antonio Núñez Jiménez) запросила у Ради Міністрів УРСР додаткові кошти у зв’язку з перевитратами, які сталися внаслідок того, що під час складання попереднього кошторису Академії наук УРСР були невідомі додаткові вказівки директивних органів про порядок зустрічі та прийом гостей. Таке прохання свідчило, з одного боку, про те, що керівництво АН УРСР було недостатньо знайомо з особливостями організації співробітництва із закордоном і потурало забаганкам «цінних» іноземних вчених; з іншого — про повну залежність української науки від союзного центру, який гальмував розвиток міжнародних наукових зв’язків. Запропоновано підбірку з 6 документів про наслідки прийому делегації АН Куби в 1963 р. Вступ і документи до друку підготовлено: О. Г. Луговський ДУ «Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України» https://orcid.org/0000-0001-7644-5995