Історія нотаріату в Азербайджані (ХІХ століття – початок ХХ століття) - Мамедов, З. (Science and Science of Science, 2018)
Історія нотаріату в Азербайджані, розглянута в статті, охоплює два періоди: перебування Азербайджану в складі Російської імперії та Азербайджанську Демократичну Республіку. Показано, що після входження Азербайджану до складу Росії правові норми, пов’язані з нотаріатом, поступово стали розвиватися на базі російського законодавства. Документальні дані про розвиток нотаріату в Азербайджані ілюструють дію на його території Зводу цивільних законів Російської імперії, що набув чинності в 1833 році, а також результати судової реформи 1864 року в Російській імперії, яка призвела до заснування посади нотаріуса і відкриття приватних нотаріальних контор. На документальних прикладах із діяльності нотаріату в Азербайджанській Демократичній Республіці продемонстровано важливе місце майнових відносин і соціально-економічних питань у той період.