Прогрес через дослідження та інновації: досвід Німеччини в інноваційному розвитку - Онопрієнко, В. І.; Онопрієнко, М. В. (Science and Science of Science, 2018)
Наведено інформацію про інституціональні інструменти сприяння такому важливому аспекту інноваційного розвитку Німеччини як оцінка техніки, про особливості моделі науково-інноваційного розвитку Німеччини, про систему середньої і вищої професійної освіти, про роль кластерів, підприємств, громадськості в інноваційних процесах, про впровадження Индустрии-4.0 в промисловість цієї країни. Показано, що інноваційна стратегія Німеччини вписана в політичний процес, екологічну стратегію держави і сучасну глобальну економіку, характеризується довготривалістю і послідовністю, прагненням знайти гідне місце усім ланкам інноваційного процесу, охопити автономні університети, дослідницькі центри, промисловість, надати інноваційним заходам гуманні та демократичні акценти. Інноваційна система Німеччини характеризується висхідною динамікою і ефективністю, посідає провідні позиції в Європі і світі, знаходить компетентні рішення для загроз і ризиків, що виникають у глобальному суспільстві.