100 років від дня введення григоріанського календаря і середньоєвропейського часу (Science and Science of Science, 2018)
25 лютого 1918 р. Мала Рада Центральної Ради прийняла закон про введення з 16 лютого григоріанського календаря (літочислення, або нового стилю) і середньоєвропейського часу. Нововведення почало діяти з 16 лютого 1918 р. за старим стилем. З календаря випали два останні дні лютого, а 16 лютого стало 1 березня. Більшість істориків вважають, що на такий крок український уряд пішов задля переходу країни на європейські принципи, адже саме в той час Центральна Рада гостро потребувала союзників у боротьбі з більшовиками. Проте це не зовсім так. Публікується витяг із протоколу засідання Малої Ради від 12 лютого 1918 р. про введення григоріанського календаря і середньоєвропейського часу. Збережено тогочасні мовні особливості. Вступ і документ до друку підготував науковий співробітник відділу історії і соціології науки і техніки ДУ «Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України», канд. іст. наук О.Г. Луговський. При підготовці вступу було використано публікацію наукового співробітника Інституту історії України НАН України канд. іст. наук Скальського В.В. «100 років з дня введення григоріанського календаря і середньоєвропейського часу», опубліковану в електронному вигляді в газеті «Ділова столиця» від 28 лютого 2018 року. Вступ і документи до друку підготовлено: О. Г. Луговський ДУ «Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України» https://orcid.org/0000-0001-7644-5995 При підготовці вступу було використано публікацію наукового співробітника Інституту історії України НАН України канд. іст. наук Скальського В.В. «100 років з дня введення григоріанського календаря і середньоєвропейського часу», опубліковану в електронному вигляді в газеті «Ділова столиця» від 28 лютого 2018 року.