«Вкрадене звання» (боротьба за повернення звання академіка АН УРСР) (Science and Science of Science, 2018)
Однією з цікавих і повчальних подій в Академії наук УРСР є десятирічна заборона в 50-х роках ХХ ст. на використання в Академії звання «академік». Це викликало занепокоєння українських науковців, оскільки свідчило про певну дискримінацію республіканських академій фактичним прирівнюванням звання їх членів до прийнятих у 20—30-х роках звань для керівників кафедр, дослідницьких інститутів різних відомств і вищих навчальних закладів. Але протестувати в той непростий час зважувалися не всі. Тільки після смерті Й.В. Сталіна в 1953 р. і зміни керівництва країни в Москві та Україні стало можливим оскарження цього рішення. В результаті 20 лютого 1956 р. постановою Ради Міністрів СРСР встановлено звання «почесний академік» та «академік» в академіях наук союзних республік. Проте рецидиви постанови 1945 р. залишались ще тривалий час. Стаття містить архівні документи, що розкривають подробиці цих подій. Вступ і документи до друку підготовлено: О. Г. Луговський ДУ «Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України» https://orcid.org/0000-0001-7644-5995