Що запропоновано українським законодавством менеджменту для якості досліджень? - Порев, С. M. (Science and Science of Science, 2018)
Стаття містить дослідження законодавчих документів України з точки зору їх впливу на якість, досконалість і продуктивність досліджень. Проблему менеджменту досліджень визначено як обмеження на використання прямого менеджменту досліджень та причину застосування непрямих критеріїв. Дослідження показує, що цілі, принципи і вимоги до якості та продуктивності досліджень в основному відсутні в законодавстві України і не мають системного контексту для реалізації. Відзначено, що використання наукових ступенів і вчених звань як критеріїв якості, досконалості та продуктивності досліджень є чинником слабкості політики, оскільки вони в основному відображають соціальний статус і наукову кваліфікацію. Іншою слабкою позицією у законодавстві є відсутність вимог до оцінювання досліджень окремих вчених з метою стимулювання якості досліджень і конкуренції в науковому середовищі. Основним результатом є те, що соціально-економічні перетворення можуть зашкодити єдності наукової політики, законодавства та менеджменту і змінити цінності когнітивної та творчої діяльності наукової спільноти.