Національна академія наук України має нового президента (Science and Science of Science, 2020)
Після зумовленого пандемією коронавірусу тривалого відкладання сесії загальних зборів Національної академії наук України 7 жовтня 2020 року відбулися вибори нового президента НАН України Анатолія Глібовича Загороднього. При всіх негараздах, пов’язаних з пандемією, у нас є всі підстави вважати, що вибори президента і нового складу президії НАН України відбулися з дотриманням демократичних процедур. Анатолій глібович Загородній — авторитетний фізик-теоретик. Він з 1972 року працює в Академії — в інституті теоретичної фізики НАН України, з 2003 р. — його директор. З 2011 р. і до останнього часу був віце-президентом НАН України. Отже, керуватиме Національною академією наук України буде та ж «патонівська команда» на чолі з рекомендованим ним лідером. Є сподівання, що вона продовжить процес демократизації внутрішнього життя в Академії. На жаль, перспективи розвитку Національної академії наук України сьогодні мало залежать від її президії. Хочеться сподіватись, що новообраний її склад все ж знайде більш переконливі аргументи для того, щоб переконати владу в життєвій необхідності для держави докорінних змін у ставленні до науки.