80-річчя професора В.І. Онопрієнка (Science and Science of Science, 2019)
Валентин Іванович Онопрієнко – відомий український учений та педагог, професор, доктор філософських наук, знаний фахівець у галузі філософії, соціології, методології та історії науки. 1962 р. закінчив Московський державний університет ім. М.В. Ломоносова. з 1986 р. працює у Центрі (нині – Інституті) досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва. В.І. Онопрієнко є автором понад 450 наукових праць, у тому числі близько 60 монографій. Він один із визнаних лідерів наукової біографістики, автор більше двох десятків біографічних книг. В.І. Онопрієнко зробив значний внесок у розроблення проблематики наукознавства і соціології науки, обґрунтувавши шлях трансформації наукознавства завдяки засвоєнню основоположних ідей і концепцій сучасної соціології науки, що дає змогу наукознавству підтвердити самостійний науковий статус. Упродовж життя В.І. Онопрієнко активно займався викладацькою діяльністю, він є членом Ради Державного фонду фундаментальних досліджень України. Стаття містить огляд зазначених вище аспектів діяльності В.І. Онопрієнка і перелік його основних наукових робіт.