Стратегічне управління розвитком дослідницьких університетів - Курбатов, С. В. (Science and Science of Science, 2019)
Осмислення теорії та методології стратегічного управління є важливим і необхідним для сучасної України, враховуючи її курс на європейську та глобальну інтеграцію та нагальну потребу в радикальному реформуванні соціально-економічної системи, системі освіти, яка несе відповідальність за майбутній розвиток українського суспільства. Однак роль дослідницьких університетів для успішного реформування України на основі кращих європейських та світових підходів і практик є недооціненою та потребує поглибленого переосмислення для використання їх можливостей в економічному розвитку України. У першому розділі монографії розкрито теоретичні основи стратегічного управління розвитком дослідницьких університетів. У другому розділі досліджено глобальні практики стратегічного управління розвитком університетів світового класу. У третьому розділі розкрито систему оцінювання розвитку дослідницьких університетів. У четвертому розділі узагальнено кращі практики функціонування бізнес- шкіл у контексті розвитку дослідницьких університетів. В п’ятому розділі розкрито особливості стратегічного розвитку наукових бібліотек дослідницьких університетів. У шостому розділі приділено увагу впровадженню інструментарію стратегічного управління в практику управління розвитком дослідницьких університетів України. Наукові погляди автора, викладені в монографії, відображають інноваційні ідеї щодо розвитку системи стратегічного управління дослідницькими університетами України в контексті імплементації міжнародного досвіду. Це спонукає до переосмислення сучасної ролі вітчизняних дослідницьких університетів у глобальному конкурентному середовищі освітніх та наукових послуг і пошуку ефективних методів для підвищення їхньої міжнародної конкурентоспроможності.