90-річчя з дня народження Геннадія Михайловича Доброва (1929—1989) (Science and Science of Science, 2019)
Геннадій Михайлович Добров (1929–1989), член-кореспондент АН УРСР, професор, засновник наукової школи з наукознавства в Україні, ініціатор створення Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки АН УРСР і його перший керівник. Він закінчив Київський політехнічний інститут. У 1966 р. Г.М. Добров написав книгу «Наука про науку», яка лягла в основу його докторської дисертації, була перевидана у багатьох країнах і отримала світове визнання. Наукова школа Г.М. Доброва – це колектив, що завоював популярність високим рівнем досліджень, стійкістю наукової репутації і традицій, спадкоємністю поколінь в ході підготовки наукових кадрів. Г.М. Добров зробив вирішальний внесок у становлення наукознавства як самостійній галузі науки, у формування інформаційного підходу до вивчення науки, в розроблення машинних і математичних методів дослідження розвитку науки і техніки, в методологію дослідження науково-технічного потенціалу, в розвиток науково-технічного прогнозування, в історію науки та інші напрями наукознавства. Наукова спадщина Г.М. Доброва складає близько 600 публікацій – монографій, статей в наукових журналах і збірках, доповідей на конференціях, науково-популярних публікацій, рецензій. У цьому ювілейному році Інститут проводить низку заходів, присвячених пам'яті Г.М. Доброва.