250 років від народження Георга Вільгельма Фрідріха Гегеля - Рижко, Л. В. (Science and Science of Science, 2020)
Звертаючись до творчості Гегеля у зв’язку з його 250-річчям від дня народження, потрібно зазначити, що хоча він етнічний німець, виховувався і працював на теренах свого народу, але сприйняття ним світу, позицій людини у ньому визначалися переважно французькою революцією з її гаслами свободи, рівності, братерства. Аргументація Гегелем ідеї свободи здійснена своєрідно. Відомо, що французькі просвітники переймалися проблемою свободи і навіть були ідеологами Французької революції, але вони намагалися свободу обґрунтувати за допомогою т. з. природного права, законів науки про природу, а Гегель пішов іншим шляхом: він ідею свободи обґрунтовував, звертаючись до історії філософії як квінтесенції культури. Кожен аспект його праць — це демонстрація методології діалектичного синтезу тези та антитези як способу пошуку розв’язання проблем людської свідомості, логіки мислення, організації людської діяльності згідно з природним і позитивним правом. Праці Гегеля написані мовою з характерною для нього багатозначною семантикою, поєднанням філософських і теологічних поглядів. Звідси і неоднозначне сприйняття філософії Гегеля як його сучасниками, так і наступними поколіннями мислителів, широкою інтелектуальною громадою.