Науково-технічні розробки українських конструкторів у підготовці першого польоту людини у космос - Закревська, Н. В.; Вишневецька, І. О. (Science and Science of Science, 2021)
Використовуючи наративний метод дослідження та інтерв’ю, автори розкривають деякі утаємничені сторінки космічної біографії України, визначають серйозний внесок українських підприємств і окремих інженерів-конструкторів у розробку апаратів системи управління ракетами-носіями, прицілювання космічних апаратів з орбітальними станціями і радіозв’язку під час перших польотів у космос. В статті наведено фрагмент інтерв’ю з провідним науковим співробітником Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова Миколою Тумаркіним, одним із колишніх членів колективу молодих конструкторів Науково-дослідного інституту електромеханічних приладів, які займалися розробленням магнітофону для потреб космічних польотів. Інтерв’ю з М. Тумаркіним проведено 10 вересня 2020 року. Авторами також проаналізовано накази Науково-дослідного інституту електромеханічних приладів про результати запуску космічного корабля «Восток» і про плани подальших робіт щодо запусків космічних кораблів цього класу. Зроблено висновок про доцільність використання наративного підходу у дослідженні внеску України у космічну галузь. Підкреслено, що використання усних спогадів у історичній науці сприятиме збереженню фактологічної пам’яті в історії науки і техніки.