Пріоритети ЮНЕСКО в тематиці наукових симпозіумів МААН - Маліцький, Б. А.; Кавуненко, Л. П. (Science and Science of Science, 2020)
У статті розглядається взаємодія ЮНЕСКО з міжнародною неурядовою організацією — Міжнародною асоціацією академій наук (МААН), яка підтримує активні робочі контакти з ЮНЕСКО, зокрема при проведенні міжнародних симпозіумів у Києві з актуальних наукових проблем. Показано роль ЮНЕСКО як однієї з найвпливовіших міжурядових організацій ООН у розвитку сучасної цивілізації, а також механізми її співпраці з Україною. Відмічено внесок ЮНЕСКО у розвиток наукових досліджень, про що свідчать регулярні доповіді ЮНЕСКО про стан науки, техніки та інновацій. Аналіз чергової «Доповіді ЮНЕСКО щодо науки: на шляху до 2030», виданої в 2015 р., показує зростання ролі науки як рушійної сили сучасного суспільства і чинника соціального прогресу в усьому світі. Зроблено огляд міжнародних симпозіумів, що проводяться з 2001 р. раз на два роки, як правило при фінансовому сприянні ЮНЕСКО і під егідою МААН: «Роль міжнародних організацій в розвитку загальноєвропейського науково-технологічного простору» (2001); «Фундаментальні дослідження в сучасному інноваційному процесі: інституціоналізація, ефективність, інтеграція» (2003); «Суспільство, основане на знаннях: нові виклики науці й ученим» (2005); «Інтеграція науки і освіти — ключовий чинник побудови суспільства, основаного на знаннях» (2007); «Нові виклики академічній науці в контексті проблем сучасної кризи: світовий і національний аспекти» (2009); «Переміщення центрів науково-технологічної активності на європейському просторі та міжкраїнова мобільність учених і фахівців: сучасні тенденції» (2011); «Ставлення суспільства і держави до науки в умовах сучасних економічних криз: тенденції, моделі, шляхи поглиблення взаєморозуміння і взаємодії» (2013); «Взаємодія урядів і національних наукових співтовариств з міжнародними організаціями з метою розвитку і застосування наукових знань» (2015); «Міжнародні та національні наукові організації як чинник формування глобального наукового співтовариства» (2017); «Національні академії наук: сучасний стан, проблеми, перспективи розвитку і пріоритети співпраці у рамках МААН» (2019).