Віктор Григорович Аверін (1885–1955): життєвий і творчий шлях - Пархоменко, В. В. (Science and Science of Science, 2021)
Публікація присвячена життєвому і творчому шляху українського вченого-біолога, професора Віктора Григоровича Аверіна (1885—1955), який з 1904 року вивчав фауну України та сусідніх країн, а з 1911 року почав працювати в галузі захисту рослин від шкідників, згодом поєднавши цю діяльність з мисливствознавством, охороною природи, викладанням в університеті. Ним зібрано колекції хребетних та безхребетних тварин, які донині зберігаються в музеях України. Метою публікації є висвітлення діяльності В.Г. Аверіна з урахуванням низки маловідомих і невідомих донині досягнень вченого, а також внеску вченого у становлення і розвиток захисту рослин від шкідників, мисливствознавства, охорони природи, зоологічних досліджень хребетних і безхребетних тварин у першій половині ХХ століття. Джерельну базу дослідження склали особові справи, які зберігаються в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України, архівах Служби безпеки України, Інституту архівознавства Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського та Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва; наукові публікації з історії біологічних досліджень, понад 300 публікацій В.Г. Аверіна, а також особисті архівні матеріали зоолога та історика В.М. Грами. Методологічною основою дослідження є історико-біографічний, історико-хронологічний, ретроспективний методи та джерелознавчий аналіз. Творчий та життєвий шлях В.Г. Аверіна розподілено на шість періодів. Розкрито маловідомі події та наукові досягнення В.Г. Аверіна, які замовчувалися в часи тоталітарної комуністичної державності. Це насамперед співпраця з репресованими біологами, участь у природоохоронній діяльності (зокрема, активний захист заповідника «Асканія-Нова» від розорювання), створення мисливської лабораторії, багаторічні дослідження Лиманських озер. Виявлено, що кількість його наукових праць сягає понад 500, а не близько 300, як зазначалося раніше. Вченим написано праці з 13 напрямів, найбільша кількість з яких присвячена захисту рослин від шкідників.