Актуальна книга про науково-технологічну та інноваційну політику: Попович О.С. Науково-технологічна та інноваційна політика: основні механізми формування та реалізації / Під ред. д. е. н., проф. Маліцького Б.А. 2-ге вид., виправл. і доп. К.: ІДНТПІН ім. Г.М. Доброва НАН України, 2019. 342 с. - Головатюк, В. М. (Science and Science of Science, 2020)
Опубліковане у 2005 році перше видання монографії О.С. Поповича користувалося значним попитом. Але за останні півтора десятиліття науково-технологічна та інноваційна політика зазнала значних змін і автор вирішив оновити книгу. У монографії досліджено цілі науково-технологічної політики, системотворчі механізми науково-технологічної та інноваційної політики, особливості розвитку науково-технічного потенціалу, становлення інноваційної системи країни та її вплив на формування пріоритетів науково-технологічної та інноваційної політики, фінансові та інфраструктурні механізми реалізації науково-технологічної та інноваційної політики. Знайшли відображення проблеми, пов’язані з інноваційною культурою та її місцем в реалізації науково-технологічної та інноваційної політики держави, феноменом бюрократії та його впливом на реалізацію науково-технологічної та інноваційної політики. Розкрито роль прогнозно-аналітичних досліджень у формуванні науково-технологічної та інноваційної політики. В оновленому виданні монографії з’явився новий розділ «Науково-технічний потенціал як об’єкт і суб’єкт державної політики», де розкрито сутність науково-технічного потенціалу, здійснено проблемно-орієнтовану оцінку науково-технічного та інноваційного потенціалу, досліджено динаміку кадрової складової наукового потенціалу України. На основі розробленого автором методу ендогенного прогнозування еволюції кадрового потенціалу науки встановлено закономірність, що має стратегічно важливе значення для нарощування вітчизняного науково-технологічного та інноваційного потенціалу, а також для зростання конкурентоспроможності української економіки.