Бібліометричні показники публікаційної діяльності наукових підрозділів інституту - Лактіонова, T. M.; Парасочка, І. Ф.; Гаврилова, Н. A. (Science and Science of Science, 2021)
У статті представлено результати аналізу публікаційної діяльності наукових підрозділів Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» (ННЦ ІГА) за бібліометричними характеристиками, розрахованими за даними з бази даних «Бібліометрика ІГА», яка є джерелом інформації для проведення бібліометричних досліджень, надання науковим співробітникам актуальної бібліографічної інформації та об’єктивного оцінювання рейтингу ННЦ ІГА. За даними 2016—2020 років досліджено публікаційну діяльність науковців ННЦ ІГА за двома групами показників: 1) публікаційної активності, 2) публікаційної ефективності. Перша група показників відображає кількісні, друга якісні аспекти публікаційної діяльності. За результатами дослідження виявлено практичну відсутність кореляційного зв’язку між штатною середньорічною кількістю співробітників у науковому підрозділі та загальною кількістю публікацій всіх типів і кількістю дослідницьких статей (що є найбільш значущим типом наукових публікацій) у наукових журналах; повну відсутність зв’язку між часткою співробітників з науковим ступенем у складі підрозділу і загальною кількістю публікацій підрозділу і слабкий зв’язок між часткою співробітників з науковим ступенем у складі підрозділу та кількістю дослідницьких статей. Найбільш суттєвим є зв’язок між кількістю дослідницьких статей та всіх інших публікацій на рівні підрозділу (r = 0,79). Дано оцінку мовному статусу публікацій — збільшення (у 4,6 раза) в досліджуваному періоді загальної кількості наукових статей (дослідницьких і оглядових) англійською мовою як у зарубіжних, так і в українських виданнях. Виявлено тенденцію до зростання кількості опублікованих наукових статей (до 45 %) у журналах з високим рейтингом, більша частина яких є українськими, що індексуються у наукометричних базах даних. Визначено помітну нерівномірність публікаційної активності наукових підрозділів за роками і зроблено висновок, що для об’єктивізації оцінки рейтингу установи доцільним є врахування параметрів публікаційної активності за багаторічний період, однак для визначення тривалості цього періоду потрібні додаткові дослідження з розширенням набору показників.