Зі щирою доброзичливістю, але з холодним розумом: Marko Bojcun. Towards a Political Economy of Ukraine: Selected Essays, 1990–1995. Stuttgart: Ibidem-Verlag, 2020, 296 р. - Попович, З. О. (Science and Science of Science, 2021)
Книга побудована у вигляді збірника статей автора, написаних у різний час по гарячим слідам подій, що відбувались у незалежній Україні. Автор висвітлює всі основні етапи розвитку сучасної української незалежної держави починаючи з 1991 р. до Майдану 2013—2014 рр. (включаючи еволюцію політичної системи від парламентської до президентської, а потім до парламентсько-президентської республіки), а також вплив політичних реформ на перетворення України з країни з високопотужним науково-технічним потенціалом, яка спеціалізувалася на машинобудуванні, на нову «житницю Європи». Заключний текст книги — це короткий, але глибокий аналіз витоків української кризи, який переконливо демонструє, що взаємодія внутрішніх і зовнішніх сил має руйнівні наслідки для країни. В книзі показано, що обидва політичні табори, які змагались за владу в Україні в 2000-х роках, безсумнівно боролися за краще місце для країни у світовій капіталістичній системі, обидва робили спроби інтегрувати Україну до світового ринку як виробника готової продукції з більш високою доданою вартістю, обидва намагалися залучити прямі інвестиції в технологічну модернізацію. І обом це не вдалося. Автор намагається відповісти на питання про те, яку роль відіграли ЄС та США у 90-х роках у протидії виходу на світові ринки технологічно розвинених галузей України як можливих конкурентів; наскільки спадщина радянської системи визначила траєкторію розвитку України; що завадило політичним елітам вчасно усвідомити, що інтереси нових місцевих олігархічних бізнес-кланів не завжди пов’язані з розвитком країни; наскільки значною була роль російського та західного імперіалізму у вибуху української кризи та війни.