З історії забезпечення українських учених іноземною науковою літературою в 30-х роках ХХ ст. - Луговський, О. Г. (Science and Science of Science, 2021)
Стрімкий розвиток науки на території Україні в 30-х роках ХХ ст. не завжди супроводжувався належним інформаційним забезпеченням, особливо через брак іноземної наукової літератури та періодики. Іноземну літературу українські вчені в цей час отримували через кілька каналів: а) бібліотеку АН УРСР та наукові бібліотеки закладів вищої освіти; б) членство в іноземних наукових товариствах; в) централізований книжковий відділ. В 1931—1937 рр. до складу іноземних наукових товариств входило понад 100 вчених АН УРСР, наукових співробітників науково-дослідних інститутів і закладів вищої освіти України. Радянські (в тому числі українські) вчені в ті роки активно публікувалися у закордонних наукових періодичних виданнях. Але у 1930-х роках формується нова радянська політика щодо міжнародних наукових зв’язків, метою якої було їх обмеження, в т. ч. із застосуванням фінансових важелів. У статті введено в науковий обiг архівні документи: листи учених до керівництва наукових організацій з проханнями щодо фінансового забезпечення міжнародної наукової співпраці, а саме з проханнями оплатити внески в іноземні наукові товариства, оскільки сплата цих членських внесків давала вченим змогу отримувати іноземні видання; листи вчених до керівництва із проханням посприяти передплаті закордонної фахової літератури.