Державне фінансування досліджень і розробок в окремих країнах Центральної та Східної Європи: сучасний стан та особливості розподілу коштів - Грига, В. Ю.; Рижкова, Ю. O. (Science and Science of Science, 2021)
Стаття присвячена найактуальнішій проблемі управління науковою системою — державному фінансуванню та його ефективному використанню. Державне фінансування досліджень і розробок (ДіР) характеризує ставлення уряду до науки як до фактора економічного розвитку. Проте ефективність витрачання цих коштів може суттєво відрізнятися між краї нами. Метою дослідження є визначення особливостей державного фінансування ДіР в окремих країнах Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) та ефективності наукової системи цих країн в контексті застосування найкращого досвіду управління наукою в Україні. На відміну від інших робіт, ефективність фінансування ДіР розглядається авторами через показники участі в Рамковій програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт – 2020». Методи дослідження: системний аналіз, аналітичний, зіставлення, кореляційний аналіз. В роботі використано статистичні бази та офіційні документи ЄС, Організації економічного спів робітництва та розвитку, Світового банку, національних статистичних служб країн ЦСЄ та України. Виявлено, що ефективність державних витрат на ДіР мало залежить від їх питомої ваги в бюджеті, проте є підстави стверджувати, що обсяг цих витрат і наукоємність ВВП суттєво впливають на можливості дослідників щодо міжнародної конкуренції за гранти. Також встановлено наявність прямого зв’язку між бюджетним фінансуванням ДіР і показниками участі в програмі «Горизонт — 2020». Наступним кроком у дослідженні було визначення особливостей фінансування ДіР в окремих країнах ЦСЄ: Чехії, Угорщині, Словаччині, Словенії, Сербії. Встановлено, що 1) проведені в цих країнах реформи призвели до збільшення фінансування ДіР та їх ефективності, 2) у багатьох країнах ЦСЄ держава відіграє провідну роль у наданні як інституційного, так і проєктного фінансування ДіР, 3) має місце тенденція надання бюджетного фінансування через незалежні від профільних міністерств агентства або дослідницькі ради. Досвід країн ЦСЄ в управлінні наукою доводить, що для підвищення ефективності наукової системи, в тому числі активізації участі дослідників у міжнародних програмах ДіР, вкрай необхідно збільшувати обсяги бюджетного фінансування ДіР та здійснювати періодичний перегляд методик оцінювання наукової діяльності, спрямований на підвищення ефективності використання бюджетних коштів.