Injuriarum remedium est oblivio: Балишев М.А. Астрономічні дослідження в Харкові наприкінці ХІХ – першій половині ХХ ст. Київ: Наукова думка, 2022. 560 с. - Куделко, С. М. (Science and Science of Science, 2022)
Автор рецензованої монографії, історик за освітою, не лише детально опрацював уже відому джерельну базу, а й виявив і проаналізував значний масив нових документальних матеріалів, передусім архівних. Він, зосередився на вивченні унікальної документальної колекції, що сформувалася впродовж понад 100 років у Харківській астрономічній обсерваторії. Важливо зазначити, що ця колекція до сьогодні не пройшла належне науково-технічне опрацювання, і відтак автор вводить до наукового обігу багато невідомих раніше джерел. Але джерельна база дослідження нею не обмежується, адже автор акумулював інформаційні ресурси з майже двадцяти архівних установ різних країн. В основному розділі «Створення і розвиток Харківської астрономічної обсерваторії (1883—1945 рр.)» автор проаналізував діяльність університетської обсерваторії під час буреломних подій Української революції 1917—1921 рр., у т. ч. дослідив аспекти персональної історії представників харківської астрономії в умовах громадянської війни. У розділі «Історико-біографічне дослідження життя та наукової спадщини вчених Харківської астрономічної обсерваторії (кінець ХІХ ст. — перша половина ХХ ст.)» представлено значний пласт бібліографічних матеріалів. Наведено наукові біографії вчених (25 біографічних есе), які в різні часі працювали у Харківській астрономічній обсерваторії. Детальний аналіз діяльності міститься у розділі «Наукові дослідження в Харківській астрономічній обсерваторії (кінець ХІХ ст. — перша половина ХХ ст.). Хроніка».