Історико-біографічне дослідження життя та творчості українського астронома-аматора Леоніда Леонідовича Андренка - Балишев , М. А. (Science and Science of Science, 2022)
Стаття присвячена дослідженню життя і творчості вітчизняного астронома-аматора Леоніда Леонідовича Андренка, відомого діяча аматорського руху з розповсюдження астрономічних знань у 1920—1930-х роках. За підсумками проведеного історіографічного аналізу встановлено відсутність комплексних праць, присвячених відтворенню повної наукової біографії астронома-аматора, а його ім’я фактично втрачене для історії науки. Тому метою статті є узагальнення результатів комплексного історико-біографічного дослідження життя і творчості Л.Л. Андренка. На підставі архівних документів, які вперше введено до наукового обігу, та аналізу публікаційної діяльності ученого висвітлено основні віхи його біографії та етапи науково-дослідної роботи; опрацьовано вичерпний перелік праць Л.Л. Андренка, які є бібліографічною рідкістю. Показано, що астроном-аматор переважно співпрацював з провідними європейськими та південноамериканськими астрономічними виданнями; більшість його публікацій має науково-популярний характер. Проаналізовано науково-дослідницьку діяльність Л.Л. Андренка, який працював у сфері спостережної та планетної астрономії, метеорологічних досліджень, популяризації астрономічної науки. Ученого цікавив широкий спектр проблем світознавства та природознавства, від теоретичного обґрунтування виникнення життя у Всесвіті до вирішення низки космогонічних задач, навіть формування теоретичних підвалин здійснення космічних подорожей. Наведено приклади комунікацій астронома-аматора з видатними ученими та громадськими діячами: В.І. Вернадським, М.О. Морозовим, К.Е. Ціолковським, М.П. Барабашовим, Є.В. Бачинським, О.Л. Толстою та ін. Визначено шляхи творчих пошуків Л.Л. Андренка, показано, що він був усебічно розвинутою та талановитою людиною, працювавши також як скульптор, художник, філософ, поет.