Фінансове забезпечення досліджень і розробок у США: динаміка, структура та пріоритети - Овчарова , Л. П.; Рибачук, В. П.; Бодеко, В. П. (Science and Science of Science, 2022)
Ключовою характеристикою стану національного науково-технологічного комплексу (НТК) в будь-якій країні є рівень його фінансування. Економічно розвинені країни, інвестуючи значні кошти в розвиток сфери досліджень і розробок (ДР), забезпечили світове лідерство і глобальну конкурентоспроможність національної економіки. Враховуючи результативність сфери ДР у США та лідерство цієї країни за загальносвітовими показниками інвестицій у ДР, актуальним вбачається дослідження особливостей фінансового забезпечення наукових інституцій, визначення структурних змін і пріоритетів державної політики США щодо ДР. Метою статті є надання результатів дослідження трансформаційних змін у фінансуванні суб’єктів наукової діяльності в США — національних лабораторій, університетів і підприємницького сектору. За результатами вивчення звітів міжнародних організацій, аналітичних матеріалів експертів Дослідницької служби Конгресу США, Національного наукового фонду, щорічних бюджетних звітів Американської асоціації сприяння розвитку науки авторами визначено актуальні тренди у фінансуванні ДР, виявлено чинники, що вплинули на рівень і динаміку фінансування пріоритетних напрямів ДР із федерального бюджету; висвітлено позицію США у загальносвітових показниках розвитку науки. В ході аналізу індикаторів сфери ДР в США встановлено, що навіть в умовах зростання бюджетних обмежень, внутрішніх і зовнішніх викликів інвестиції в ДР у США протягом останніх 60 років щорічно зростали як з боку бізнессектору, так і федерального уряду; з 1970-х років спостерігається зниження частки витрат федерального уряду на наукові дослідження у ВВП та збільшення частки підприємницького сектору; зниження частки витрат на ДР, спрямованих на фундаментальні дослідження. Авторами обґрунтовано, що лідерство США в науково-технологічному секторі забезпечують довгострокові інвестиції в НТК, завдяки яким країна отримала результати, здатні задовольнити потреби американського суспільства, забезпечити ефективність промисловості та національну безпеку. Основою успішного розвитку американської науки стала послідовна та виважена політика федерального уряду, спрямована на зміцнення наукового потенціалу країни; впровадження сучасних інструментів і механізмів проведення науково-технологічної політики, коригування бюджетних пріоритетів і напрямів фінансування ДР з урахуванням глобальних і внутрішніх викликів.