Деміфікація історії на зламі епох: Юрченко Ю. Україна та імперія капіталу: від ринкових реформ до збройного конфлікту. Київ: Rosa-LuxemburgStiftung в Україні; ФОП Маслаков, 2020, 306 с. - Попович, О. С. (Science and Science of Science, 2022)
У книзі розглядається еволюція політико-економічної ситуації в сучасній Україні починаючи з 80-х років минулого століття та пострадянського минулого. На відміну від більшості українських публікацій на цю тему, автори яких соромляться згадувати про класову структуру суспільства, Ю. Юрченко саме цьому приділяє найбільшу увагу. Вона детально аналізує процес формування в пострадянській Україні класу капіталістів і кожного з олігархічних кланів, які претендували на політичний вплив. Узагальнюючи дослідження західних економістів і політологів, авторка демонструє, що формування кланів і виникнення кримінально-політичного союзу, який став невід’ємною частиною державно-суспільного комплексу СРСР а потім і України після 1991 р., розпочалося вже в 60-х роках і в період горбачовської перебудови. На підставі цього вона робить висновок, що цей новий для України клас сформувався на базі трьох основних груп населення: ліберальна інтелігенція, фракції номенклатури, що прагнули особистого збагачення, а також елемент тіньової економіки. Специфікою України, як і більшості пострадянських країн, була особливо активна роль саме третьої групи, дії якої не обмежувались існуючими законами та нормами суспільної моралі. Це дало змогу, з одного боку, істотно прискорити первісне накопичення капіталу, з іншого — зумовило нечуване поширення корупції та казнокрадства, формування режиму вседозволеності для обраних і зубожіння більшості.