Так що ж в Україні з винахідництвом? Винахідницька діяльність у наукових установах / за ред. Ю.М. Капіци; кол. авторів: Ю.М. Капіца, Т.Г. Косско, Д.С. Махновський, І.І. Хоменко, Н.І. Аралов, М.П. Туров: Наук.-практ. вид. К.: Логос, 2021. 455 с. - Попович, О. С. (Science and Science of Science, 2021)
Автори книги не лише наводять цікавий і повчальний аналіз статистичних даних, які демонструють досить драматичну історію становлення системи захисту інтелектуальної власності в незалежній Україні на тлі безпрецедентного зниження винахідницької активності, а намагаються позитивно вплинути на цей процес, зокрема допомогти винахідникам знайти своє місце в розбудові нової економіки в Україні. Аналіз, здійснений авторами книги, дає змогу зрозуміти причини занепаду винахідницької діяльності в Україні: так звані деклараційні патенти, запроваджені в 1990-х роках через відсутність інституту державної патентної експертизи; скасування пільг для технопарків, запроваджене свого часу «з метою забезпечення збільшення податкових надходжень до бюджету», яке врешті-решт призвело до різкого зменшення таких надходжень; загальна політика економії на науці, яка призвела до втрати чотирьох п’ятих її кадрового потенціалу і фактично поставила під питання саму можливість інноваційного розвитку вітчизняної економіки, політика підвищення зборів за документи, якими охороняється інтелектуальна власність. Проте автори книги не зосереджуються тільки на критиці пройденого шляху, а вони виражають підтримку рішенню про створення Національного офісу інтелектуальної власності, аналізують найважливіші проблемні питання в Україні й показують, як вони вирішуються в країнах ЄС. Окремий розділ книги присвячений вдосконаленню законодавчого регулювання охорони інтелектуальної власності відповідно до стандартів ЄС, в якому запропоновано конкретні рекомендації щодо шляхів вирішення проблем, в тому числі на законодавчому рівні.