Крок у напряму подолання полісистемної складності - Соловйов , В. П. (Science and Science of Science, 2023)
Наука як суспільний інститут є головним інструментом людини, з допомогою якого формалізуються проблеми, які загрожують її життєзабезпеченню, а також накопичуються знання, що можуть бути використаними для розв’язання цих проблем і прогнозування глобальних та локальних повсякденних подій з метою впорядкування поведінки окремих особистостей і соціумів. У рецензованій книзі викладене оригінальне бачення філософії науки крізь призму детального аналізу полісистемної побудови наукових теорій. Теорії розглядаються тут, перш за все, як семантичні структури розвиненого наукового мислення про досліджувані об’єкти зовнішнього світу; крім того, як соціально зумовлені інструменти продукування нового знання, що підтверджують або спростовують експериментальні дослідження і, нарешті, як інформаційні носії апробованого та упорядкованого знання. Викладений матеріал спирається на велику джерельну базу, представлену працями класиків і сучасних дослідників у галузі природознавства та філософії науки. Книга може бути корисною для науковців, які цікавляться проблемами сучасної філософії науки, а також для викладачів і студентів вищих навчальних закладів.