Становлення та розвиток Дніпровської наукової гідробіологічної школи (30–90-ті роки ХХ ст.). Частина 2 - Байдак , Л. А. (Science and Science of Science, 2023)
Представлено другу частину статті, де висвітлено процеси становлення та подальшого розвитку Дніпропетровської наукової гідробіологічної школи техногенно-трансформованих прісноводних екосистем. У першій частині статті розкрито перший та другий етапи діяльності школи, які припали на 30—60-ті рр. минулого століття. Друга частина статті присвячена третьому етапу діяльності школи, який охоплює період 1960—1975 рр. і характеризується формуванням низки принципово нових фундаментальних і прикладних напрямів гідробіологічної науки, що актуальні й сьогодні. Лідером колективу у цей період залишався проф. Георгій Борисович Мельников. Саме тоді були засновані або значно поглиблені новаторські напрями гідробіології: космічна гідробіологія (Г.Б. Мельников) — перша в Україні лабораторія космічної гідробіології при Дніпропетровському державному університеті (ДДУ) (1961); прісноводна радіоекологія (І.П. Лубянов) — перша в Україні публікація з прісноводної радіоекології (1962); технічна гідробіологія (І.П. Лубянов) — розроблення методів боротьби з біообрастанням (дрейсеною та ін.) та біокорозією у новоствореному Дніпровському водосховищі; водна токсикологія (С.П. Федій); розширення кормової бази риб шляхом акліматизації лиманно-каспійської фауни (П.О. Журавель) та ін. Ці роботи, виконані на новому етапі розвитку школи, продовжили дослідження з гідробіології техногенно-трансформованих прісноводних екосистем, розпочаті під керівництвом проф. Д. О. Свіренка. Надано докладну інформацію про діяльність лабораторії космічної гідробіології ДДУ, НДІ гідробіології ДДУ; лабораторії гідробіології, іхтіології та радіобіології НДІ біології ДДУ; про їхню плідну співпрацю з підприємствами Дніпропетровської області, зокрема у забезпеченні безперебійного промислового водопостачання шляхом захисту систем водопостачання від проникнення, поселення і масового розвитку фауни біоценозів.