Наукова сесія «Історія науки і техніки — актуальні проблеми» (12 травня 2023 р., Брашов, Румунія) - Хелера, Е.; Литвинко, А. С. (Science and Science of Science, 2023)
Ця наукова сесія організована відділенням Комітету з історії та філософії науки і техніки Академії наук Румунії (м. Брашов) у Інформаційному центрі документації щодо природного газу (м. Медіаш). Поряд із істориками та іншими фахівцями з Румунії та інших країн у сесії взяли участь два дослідника з України, які представляли Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України (доповідь «Підсумок дискусій на XXVIII Українській конференції “Історія науки і техніки в періоди соціально-економічних криз”») і Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (доповідь «Видатні результати досліджень історії науки в Харківському політехнічному інституті»). Інші оглянуті в статті доповіді присвячені впливу російсько-української війни на газову галузь Румунії та Європи, історії газової галузі в Румунії, музейним, архівним і біографічним дослідженням, історії брашовського відділення Комітету історії та філософії науки і техніки Академії наук Румунії. Більшість оглянутих у статті доповідей представлено румунськими дослідниками – членами зазначеного комітету.