Стосовно провадження видавничої діяльності в умовах війни - Діденко, Ю. В.; Болкотун, З. А. (Science and Science of Science, 2022)
Викладено зміст розпорядження Президії НАН України № 145 від 07.03.2022 «Про припинення співпраці з ученими Російської Федерації у видавничій сфері» у зв’язку з початком війни Росії проти України. Науково-видавнича рада (НВР) НАН України оприлюднила роз’яснення стосовно позиції НАН України щодо видавничої діяльності в умовах воєнного стану, де зазначено, що обмеження, передбачені у цитованому розпорядженні Президії НАН України, поширюються і на співпрацю з науковцями та установами, афілійованими з Республікою Білорусь, до закінчення війни в Україні. Це розпорядження розіслано на електронні адреси редакцій і головних редакторів періодичних видань НАН України, видавничих підрозділів, учених секретарів, керівників установ НАН України. Зазначено, що в зв’язку з війною всі наукові періодичні видання, випуск яких здійснює видавничий дім «Академперіодика» за Програмою підтримки журналів НАН України, будуть опубліковані відповідно до графіків виходу в електронному вигляді.