Національна академія наук України: суспільна роль, сучасний стан, проблеми розвитку та підходи до їх розв’язання (науково-аналітична доповідь) - Маліцький , Б. А. (Science and Science of Science, 2023)
Актуальність доповіді обумовлена необхідністю рішучих дій щодо забезпечення науковоцентричної спрямованості політики України в сфері науки і технологій з метою післявоєнного відродження економіки на інноваційній основі, а також реалізації поточних завдань соціального розвитку, національної безпеки і оборони. Зроблено короткий екскурс в історію становлення Національної академії наук (НАН) України, показано відповідність її організаційно-функціональної структури світовим тенденціям розвитку академічної та університетської моделей організації науки. Проаналізовано дані щодо сучасного стану наукового потенціалу НАН України і головні причини його негативної динаміки і падіння впливу Академії на прийняття важливих державних рішень. Надано авторську оцінку доцільності, мети та змісту реформи НАН України в контексті докорінного підвищення її ролі у науковому забезпеченні відродження України. Доведено, що модель організації Академії, створена Б.Є. Патоном після того, як він обійняв посаду її президента, в умовах планово-адміністративної системи забезпечила механізм отримання і практичного впровадження науково-технологічних результатів, який у змістовному сенсі відповідає сучасним підходам до побудови національної інноваційної системи в передових країнах. Надано перелік ключових проблем, що гальмують розвиток НАН України, і запропоновано шляхи їх розв’язання.