Міжнародний молодіжний симпозіум з історії науки і техніки “Пріоритети української науки” - Литвинко, А. С.; Пономаренко, Л. П. (Science and Science of Science, 2023)
Стаття містить відомості про наукові заходи в межах Міжнародного молодіжного симпозіуму, який відбувся 13—14 квітня 2023 р. Перший захід – XXI Міжнародна молодіжна науково-практична конференція «Історія розвитку науки, техніки та освіти», присвячену 125-річчю Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (13 квітня 2023 р.). Конференція присвячена розгляду історичних аспектів розвитку фізико-математичних і технічних наук в Україні та світі; внеску вчених та інженерів НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» у світову науку і техніку; значення історії науки і техніки для патріотичного виховання студентства; внеску технічних університетів у розвиток науки і технічної освіти, методології навчання фізико-математичних наук; ролі особистості в науці та феномену наукових і науково-технічних шкіл. Другий захід – ХXVIII Всеукраїнська конференція молодих істориків науки, техніки і освіти та спеціалістів на тему «Історія науки і техніки у кризові періоди суспільного розвитку» (14 квітня 2023 р.). На конференції розглядались питання: значення науки для суспільної практики та подолання труднощів кризових періодів суспільного розвитку; наука і техніка як феномен національної та світової культури; світоглядне значення історії науки і техніки; пріоритетні результати вчених України в галузі природничих, технічних і суспільних наук; історична біографістика вчених і організаторів науки; популяризація науки та музеєзнавство; шляхи підвищення престижу інтелектуальної праці; науковий підхід до збереження історичної спадщини; соціальні виклики сучасного технологічного світу. Надано докладні відомості про установи – організатори зазначених заходів, а також огляд представлених на них доповідей.