Роль аграрної науки у вирішенні проблеми продовольчої безпеки держави в умовах воєнного стану - Гадзало , Я. М. (Science and Science of Science, 2023)
У статті висвітлено основні напрями діяльності Національної академії аграрних наук України (НААН) в умовах воєнного стану. Зазначено, що роботу наукових установ НААН, крім виконання планових завдань науково-дослідної та експериментальної діяльності, спрямовано на вирішення актуальних проблем продовольчої безпеки держави в умовах воєнного стану. Наведено напрями наукового забезпечення досягнення продовольчої безпеки та конкретні приклади роботи вчених НААН у різних галузях аграрного сектору. Надано докладну інформацію про допомогу Збройним силам України та територіальній обороні. Зазначено, що бойові дії на території України суттєво ускладнили діяльність наукових установ і підприємств НААН, пошкоджено низку об’єктів наукової інфраструктури НААН; негативного впливу зазнав майже весь спектр основних ґрунтів України, проте найбільше постраждали родючі чорноземи, які постійно знаходяться в епіцентрі активних бойових дій. У зв’язку зі змінами клімату селекційна робота НААН спрямована на створення нових високопродуктивних сортів і гібридів з 259 культур, адаптованих до ґрунтово-кліматичних умов України. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, нараховується 2522 сорти і гібриди селекції установ НААН. За останній час до реєстру занесено 98 нових сортів і гібридів основних сільськогосподарських культур, 127 — передано для проведення державної науково-технічної експертизи. Збережено генофонд української птиці та забезпечено інкубаційним яйцем домогосподарства з 20 регіонів України. Зазначено, що в умовах воєнного стану НААН продовжує співпрацювати із закордонними партнерами.