Діяльність Національної академії педагогічних наук України в умовах воєнного стану - Кремень, В. Г. (Science and Science of Science, 2023)
У статті висвітлено основні напрями діяльності Національної академії педагогічних наук України (НАПН України) в умовах воєнного стану, запровадженого після повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Підкреслено, що з перших днів війни вченими НАПН України висловлено безумовну підтримку керівництву держави та Збройним Силам України, їхнім зусиллям, спрямованим на захист суверенності і незалежності України, та засуджено країну-агресора за порушення принципів і норм міжнародного права щодо гарантій суверенітету і територіальної цілісності України як незалежної держави, жорстоке поводження з мирним населенням, зокрема дітьми, що призводить до численних людських жертв, та, незважаючи на складну ситуацію, висловлено непохитну віру в переможне завершення війни. Зазначено, що роботу відділень і наукових установ НАПН України, крім виконання планових завдань науково-дослідної та експериментальної діяльності, спрямовано на забезпечення активної участі у відсічі російській агресії, координацію роботи вчених щодо розв’язання актуальних проблем наукового супроводу реалізації державної освітньої політики, розвиток фундаментальних і прикладних досліджень та експериментальних розробок у галузі освіти, педагогіки і психології в умовах воєнного стану та з урахуванням потреб повоєнного відновлення держави. Наведено докладну інформацію про основні напрями діяльності НАПН України в умовах воєнного стану: наукові та науково-організаційні заходи; системний науково-методичний супровід освіти, співпрацю з Міністерством освіти і науки України та закладами освіти; експертну діяльність; психологічний супровід освітянської спільноти, надання психологічної підтримки населенню в кризових умовах; міжнародну інформаційно-просвітницьку діяльність і підтримку інформаційної безпеки, волонтерську допомогу.