Б.Є. Патон у плеяді найвидатніших творців вітчизняного ракетобудування - Горбулін, В. П. (Science and Science of Science, 2022)
Стаття містить спогади автора про участь Б.Є. Патона у створенні бойових ракет у КБ «Південне» (нині — Державне підприємство «КБ «Південне» ім. М.К. Янгеля») під керуванням М.К. Янгеля та в перших проєктах С.П. Корольова щодо пілотованих космічних кораблів і багаторазових космічних станцій. Розкрито сутність технічних проблем, успішно розв’язаних фахівцями інститутів української Академії під керівництвом та за особистої участі Б.Є. Патона. Відзначено, що найбільш відчутно співпраця М.К. Янгеля і Б.Є. Патона проявилася під час створення ракети другого покоління — Р-36, поява якої змінила стратегічну ситуацію у світі. Адже саме науковці Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона розробили метод забезпечення її герметичності — контактно-стикове зварювання оплавленням. Б.Є. Патон співпрацював і з ОКБ-1, і з КБ «Південне», зробивши внесок у створення найпотужнішої у світі рідинної ракети четвертого покоління Р-36М2. У виготовленні та експлуатації всіх чотирьох поколінь бойових ракет, крім Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона, брали участь десятки інших установ української Академії. Розкрито внесок Б.Є. Патона у зміцнення оборонної промисловості України після гібридної російсько-української війни на сході України — започаткування цільової науково-технічної програми «Дослідження і розробки з проблем підвищення обороноздатності і безпеки держави», яка забезпечила розширення співпраці НАН України з Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних сил України та підприємствами оборонно-промислового комплексу, що сприяло її виконанню.