До пошуку оптимальної динаміки нарощування кадрового потенціалу української науки в період її післявоєнного відновлення - Попович , О. С.; Костриця , О. П. (Science and Science of Science, 2023)
Представлено нову модифікацію ендогенного методу прогнозування еволюції кадрового потенціалу науки, на її основі здійснено прогноз динаміки чисельності дослідників, який свідчить, що кадровий потенціал української науки перебуває у кризовому стані, і падіння їх чисельності триватиме навіть за умови стабілізації приходу молоді в наукові установи. Це пояснюється тим, що склалася вікова структура дослідників, за якої вірогідна кількість втрат через природну смертність перевищує молодіжне поповнення, і різниця між ними зростатиме в міру збільшення частки старших вікових груп. Розрахунки показують, що з цієї причини стабілізація і повне припинення щорічного скорочення приходу молоді в науку не призведе до гальмування темпів падіння загальної чисельності дослідників. Навіть щорічне збільшення молодіжного поповнення на 30 % зможе забезпечити певне, спочатку незначне, її нарощування лише після 2030 р. Це підтверджує невідкладність заходів щодо підвищення привабливості наукової професії для молоді, які мають бути достатньо кардинальними, щоб припинити деградацію кадрового потенціалу вітчизняної науки. Інакше впродовж тривалого часу економіка України не матиме належного наукового забезпечення інноваційного розвитку. Розраховано кілька варіантів динаміки відновлення кадрового потенціалу української науки, які демонструють можливості пошуку оптимальної послідовності дій при їх реалізації. Наведено отримані авторами дані стосовно очікуваних змін вікової структури масиву наукових кадрів у процесі його нарощування.