Біотехнологія для очищення ґрунтів від вибухових речовин - Квесітадзе, Г.; Хатісашвілі, Г. (Science and Science of Science, 2023)
У статті обговорюється проблема забруднення навколишнього середовища, спричиненого вибуховими речовинами. Неорганічні речовини (тротил, гексоген та інші), а також високотоксичні сполуки отруюють ґрунти, підземні води і водойми в місцях бойових дій. Завдяки своєму складу і стійкій структурі вибухові речовини, як правило, не розкладаються повністю в біотичних умовах навіть протягом десятиліть, часто потрапляючи в харчовий ланцюг і тим самим викликаючи серйозні патології. Представлене дослідження ґрунтується на використанні колекції мікроорганізмів, до складу якої входять до восьми тисяч штамів бактерій, нитчастих грибів, антиноміцетів, виділених із різних ґрунтових і кліматичних зон і місць дислокації підрозділів колишньої радянської армії, в тому числі полігонів. Модельні експерименти проведені в лабораторії та польових умовах (на невеликій ділянці розміром 100 м2 ). На першому етапі спеціально відібрані ризосферні мікроорганізми, відомі своєю переважно знезаражувальною дією, були поміщені в ґрунт, заражений вибуховими речовинами, щоб спричинити первинне перетворення останніх у більш гідрофільні та менш токсичні сполуки з метою їх подальшого розщеплення. На другому етапі в ґрунт, штучно заражений цими вибуховими речовинами, було висіяно рослини і потім піддано дії окремими мікроорганізмами. Рослини засвоїли і далі розщепили токсичні компоненти і продукти їх часткового розкладання, перетворивши частково розщеплені вибухові речовини в наземні елементи і мінералізувавши їх. На третьому етапі рослини, що містять токсичні речовини, було піддано дії мікроскопічних грибів, що мають потужні позаклітинні ферментні системи, які розщепили решту токсичних компонентів. У результаті встановлено, що протягом 30—45 днів, тобто за один літній сезон, можна очистити від токсичних сполук 70—80 % ґрунту. Ця біотехнологія є екологічно чистою і основана на використанні нетоксичних форм мікроорганізмів, виділених із ґрунту