Пошук оптимальної стратегії розвитку Національної академії наук України в умовах сучасних викликів і криз (за матеріалами доповіді) - Богданов , В. Л. (Science and Science of Science, 2023)
Наведено статистичні дані та факти, що відображають масштаби спричинених російською агресією матеріальних втрат Національної академії наук (НАН) України і вимушеного переміщення її співробітників, у тому числі за кордон. Надано інформацію щодо практичних кроків із підтримки вітчизняної науки, здійснених міжнародними і закордонними науковими установами і організаціями. Зазначено, що НАН України вже зараз формує власне бачення тих високотехнологічних галузей промисловості, енергетики, сільського господарства, які можуть стати привабливими для зарубіжних інвестицій у період післявоєнного відновлення економіки, а від установ НАН України вже надійшли відповідні пропозиції. Підкреслено, що подальша діяльність НАН України ґрунтуватиметься на оновленій Концепції розвитку Національної академії наук України на період до 2025 року та найважливіших завданнях на найближчий період, сформульованих у червні 2022 року на сесії Загальних зборів НАН України. Розкрито пріоритетні завдання НАН України в умовах воєнного стану і в період післявоєнного відновлення. Особливий наголос зроблено на необхідності збереження та відродження кадрового потенціалу вітчизняної науки, названо заходи, які сприятимуть підвищенню престижності наукової професії, залученню молоді до наукових установ та післявоєнному відродженню наукового потенціалу України.