Життєвий шлях і психологічний портрет професора Василя Івановича Альбіцького (1850—1926(?)) - Панасюк , А. О. (Science and Science of Science, 2024)
У статті наведено результати дослідження рис характеру видатного вченого- гідравліка, педагога, громадського діяча та професора Харківського технологічного інституту Василя Івановича Альбіцького з метою створення його морально- психологічного портрету. Актуальність розвідки зумовлена тим, що постать В.І. Альбіцького, попри його вагомий внесок у розвиток науки та освіти, сприймається багатьма вітчизняними дослідниками як одіозна фігура, нерозривно пов’язана з монархічним режимом. Розкриття індивідуальності цього провідного науковця у галузях гідравліки та гідротехніки відкриває нові перспективи для розуміння зв’язку між його моральними цінностями та науково-педагогічною діяльністю. Для досягнення поставленої мети використано принципи історизму, об’єктивності та всебічності; спеціально-історичні методи: історико-біографічний та історико-хронологічний; просопографічний метод, який дав змогу реконструювати внутрішній світ професора-гідравліка. Стаття ґрунтується на аналізі матеріалів Державного архіву Харківської області та дореволюційних видань, де висвітлено спогади сучасників ученого-гідравліка. Розкрито особистість В.І. Альбіцького як сильної, талановитої та впевненої у собі людини з високими моральними принципами. Показано, що стрижнем життя і професійної діяльності професора Альбіцького були глибока релігійність, загострене почуття справедливості та віра в основоположну роль освіти у самовдосконаленні людини. Результати дослідження дають підставу для висновку, що ставлення вченого до суспільства загалом і колег зокрема значною мірою визначалось політичними критеріями. У період, коли серед колег і студентів переважали промонархічні погляди, В.І. Альбіцький відзначався відкритістю у спілкуванні. Однак зі зростанням революційних настроїв професор став більш замкненим і приєднався до промонархічних організацій. На цьому етапі він спілкувався передусім з особами, що поділяли його монархічні переконання. Проте образ В.І. Альбіцького уособлює сильну, талановиту особистість, яка попри труднощі та виклики життя наполегливо і впевнено йде власним шляхом. Завдяки інженерному вмінню В.І. Альбіцького бачити й реалізовувати власні плани та проєкти навіть у найскладніших обставинах його можна вважати провідним фахівцем у галузях гідравліки та гідротехніки.