Діяльність академіка М.П. Барабашова щодо організації Комісії з фізики планет Астрономічної ради АН СРСР - Коваль , Ю. Ю. (Science and Science of Science, 2024)
У статті узагальнено результати історико-наукового дослідження діяльності та внеску академіка АН УРСР Миколи Павловича Барабашова у формування напрямів планетних досліджень в астрономічних установах СРСР на початку 1950-х рр., розвиток яких координувала Комісія з фізики планет. Наведено факти, пов’язані з науково-дослідною діяльністю М.П. Барабашова, розглянуті у контексті розвитку астрофізики у Харківському державному університеті у середині ХХ ст. На тлі розвитку планетних досліджень в астрономічних установах СРСР у 1940-х рр. висвітлено окремі результати функціонування школи планетології, започаткованої М.П. Барабашовим в астрономічній обсерваторії Харківського університету. За підсумками проведеного історіографічного аналізу встановлено відсутність комплексних наукових праць, присвячених проблемам організації Комісії з фізики планет Астрономічної ради АН СРСР під керівництвом академіка М.П. Барабашова, що визначило актуальність дослідження. На підставі архівних ретроінформаційних ресурсів, уперше введених до наукового обігу, та аналізу наукових публікацій фахівців у галузі теоретичної астрофізики та планетної астрономії (В.А. Амбарцумяна, О.В. Маркова, Н.М. Ситинської, В.В. Соболева, В.Г. Фесенкова, В.В. Шаронова та ін.) реконструйовано основні віхи процесу заснування та початку діяльності Комісії з фізики планет Астрономічної ради АН СРСР, що створило передумови для розвитку радянської космічної науки. Встановлено, що комісія відігравала значну роль у координації планетних досліджень у СРСР і підготовці фахівців-планетників, а також сприяла розвитку космонавтики загалом. Охарактеризовано напрями робіт з дослідження Місяця та планет Сонячної системи, виконувані учнями та послідовниками академіка М.П. Барабашова під його керівництвом у Харківській астрономічній обсерваторії у зазначений період.