Боротьба проти недобросовісних патентних заявок у Китаї - Андрощук , Г. О. (Science and Science of Science, 2024)
Розглянуто організаційні та економіко-правові аспекти боротьби з недобросовісними патентними заявками на винаходи, корисні моделі, промислові зразки в Китаї. Дослідження виконано на базі аналізу зарубіжних документів, присвячених патентному законодавству Китаю, практиці недобросовісного подання патентних заявок, нормативно-правовим заходам, яких вживає китайський уряд у боротьбі з цим явищем. Зазначено, що попри провідну позицію Китаю за показниками винахідницької та патентної активності, зміщення акцентів у бік якісних аспектів патентної діяльності, в країні залишається значною кількість недобросовісних патентних заявок. Проаналізовано нормативну базу, динаміку подання заявок, особливості патентної експертизи, роль проєкту IP Key China, правозастосовну практику та адміністративні процедури Національного відомства інтелектуальної власності Китаю. Розглянуто типові приклади недобросовісних патентних заявок: подання патентним агентством плагіатної або сфабрикованої заявки на патент; використання патентним агентством неправдивої адреси та контактної інформації для подання заявки на патент; організоване виготовлення, перекупівля та перепродаж патентів. Проаналізовано особливості набуття прав на патенти, визначені Законом про патенти КНР (на винаходи, корисні моделі та промислові зразки), розглянуто причини переваг заявок на корисні моделі порівняно із заявками на винаходи, висвітлено особливості стратегічного патентування і правозастосування корисних моделей у КНР. Наведено приклади боротьби з недобросовісним поданням патентних заявок на промислові зразки. Зазначено, що уряд Китаю працює над посиленням регулювання ринкової конкуренції та правозастосування щодо недобросовісної конкуренції. Заходами в цьому напрямі є скасування стимулів і субсидій для патентів на корисні моделі та промислові зразки, щоб просувати та заохочувати високовартісні інновації та НДДКР, змінити міжнародне сприйняття китайських патентів як низькоякісних; збільшення експертних груп для покращення якості експертизи, скорочення часу розгляду заявок, запровадження «принципу добросовісності» як правової підстави визнання патенту недійсним. Досвід Китаю рекомендовано для вивчення Українському національному офісу інтелектуальної власності та інновацій і Антимонопольному комітету України.