Демографічний літопис: перше 30-річчя незалежності України - Попович, О. С. (Science and Science of Science, 2024)
У рецензії на колективну монографію науковців Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України висвітлено найважливіші моменти ґрунтовного аналізу соціально-демографічної трансформації українського суспільства на зламі тисячоліть. У цій праці осмислено і узагальнено вплив на демографічну ситуацію драматичних подій і поворотів, несприятливих тенденцій і чинників, з якими зіткнулось українське суспільство на шляху утвердження національної незалежності. Цінність монографії полягає і в тому, що авторами запропоновано шляхи подолання наслідків негативних подій і тенденцій. У ній підкреслено, що протягом останніх десятиліть, тобто ще до початку повномасштабного вторгнення, Україна втрачала демографічний потенціал, а продовження тенденцій, що спричиняють депопуляцію населення, загрожує його вимиранням. Монографія містить детальний аналіз чинників демографічної кризи. В ній надано не лише комплексну характеристику зрушень у шлюбно-сімейних процесах і структурах, репродуктивній поведінці та народжуваності, смертності та тривалості життя, а й порівняння цих процесів в Україні та розвинених європейських країнах. Окремі розділи присвячені розгляду зовнішньої та внутрішньої, трудової та освітньої міграції українців. Авторами наведено дані, що свідчать про оптимістичність попередніх демографічних прогнозів щодо України. Ця монографія, що сприяє формуванню почуття відповідальності та національної самосвідомості, буде цікавою не тільки фахівцям-науковцям, а й широкому загалу тих, хто зацікавиться демографічною тематикою.