Нові функціональні та методологічні підходи у діяльності Центрального державного науково-технічного архіву України - Балишев, М. А.; Голубкіна, Г. С. (Science and Science of Science, 2024)
Статтю підготовлено з нагоди 55-річчя від часу створення Центрального державного науково-технічного архіву (ЦДНТА) України, яке відзначається у грудні 2024 р. Проведений історіографічний аналіз вказав на відсутність комплексних робіт, спрямованих на відтворення повної історії ЦДНТА України, проте висвітленню окремих напрямів роботи архіву присвячено низку публікацій його співробітників протягом 1969—2019 рр. У статті узагальнено результати комплексного дослідження діяльності ЦДНТА України за період 2020—2024 рр. Показано роль та значення установи у збереженні науково-технічної документації Національного архівного фонду; охарактеризовано вплив зовнішніх чинників, зокрема епідемії Covid-19, переміщення архіву в нову будівлю, повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, на напрями діяльності ЦДНТА України. Висвітлено реалізовані протягом останніх п’яти років інноваційні розробки та проєкти архіву: система електронної ідентифікації об’єктів зберігання «ТОПАЗ», «Комплексна 3D-екскурсія приміщеннями ЦДНТА України», інтерактивні карти «Мандруємо містами України» та «Мандруємо світом», «Об’єктно-географічний каталог ЦДНТА України». Окреслено методологічні підходи та реалізовані заходи ЦДНТА України, спрямовані на забезпечення потреб громадян у доступі до архівних ресурсів, створення позитивного іміджу відкритості архівів. Охарактеризовано видовий склад і зміст науково-технічної документації, що перебуває на державному зберіганні у фондах ЦДНТА України; підкреслено її унікальне значення та величезну практичну роль у відновленні зруйнованих російськими військами об’єктів інфраструктури України. Наголошено, що популяризація інформації про архіви та архівні документи, привернення уваги світової спільноти до проблем порятунку історичної, культурної, наукової спадщини може стати ефективним кроком на шляху подолання викликів, спричинених війною. Отже, успішний досвід ЦДНТА України щодо залучення новітніх технологій та інноваційних проєктів до практичної діяльності може бути використаний у роботі інших архівних, освітніх, наукових, культурних установ.