Видатний економіст і організатор залізничної справи І.С. Бліох (1836—1901) - Петрученко, О. А. (Science and Science of Science, 2024)
У статті актуалізовано найбільш значущі відомості про видатного ученого-залізничника ХІХ ст. Івана Станіславовича Бліоха шляхом аналізу його наукової спадщини. Доведено, що організаційно-наукова діяльність І.С. Бліоха у сфері залізничного транспорту є вагомим внеском у розвиток світової науки і техніки, а з його іменем пов’язана епоха в розвитку залізничної галузі у другій половині ХІХ ст. Праці вченого, присвячені питанням організації та функціонування залізниці, її значенню у світових масштабах, побудовані на великій кількості статистичного матеріалу, отримали суспільний резонанс і міжнародне визнання. І.С. Бліох як учений піддав критичному аналізу накопичений раніше науковий матеріал у галузі статистики, фінансів, економічної історії та економіки промисловості, а як концесіонер залізниць і меценат надав залізничному транспорту новий імпульс до розвитку. Наголошено, що І.С. Бліох був одним із перших, хто започаткував науковий аналіз впливу залізниць і залізничного будівництва на економіку країни; першим, хто простежив вплив будівництва залізниць на витратну частину державного бюджету і, отже, розширив межі фінансової науки; першим створив пенсійну касу для працівників-залізничників, застосував принципи самофінансування та страхування; виділив чотири групи експлуатаційних витрат, поділив їх на дві категорії (пропорційні та постійні), а також запропонував порівняльні вимірювання обсягів робіт, необхідних для встановлення раціональних норм експлуатації. Отже, дослідження і висновки І.С. Бліоха мали визначальний вплив на вирішення ключових питань формування і управління витратами на залізничному транспорті, заклали підґрунтя для розвитку калькуляції собівартості перевезень на залізницях Російської імперії. Надано докладні відомості про діяльність І. С. Бліоха, пов’язану із створенням і функціонуванням Товариства Південно-Західних залізниць. Показано, що праці І.С. Бліоха стали ключовими для еволюції галузевої наукової думки ХІХ ст. і не втратили актуальність для розвитку залізничного транспорту сучасної України. Висвітлено громадську і просвітницько-організаційну діяльність ученого у справі міжнародного руху за мир