Вчений, президент, громадський діяч. Презентація архівної спадщини академіка НАН України Бориса Євгеновича Патона - Яременко, Л. М.; Шаповал, А. І.; Литвинко, А. С.; Луговський, О. Г.; Звонкова, Г. Л. (Science and Science of Science, 2024)
Систематизовано джерельне наповнення сформованого Інститутом архівознавства Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського (НБУВ) особового архівного фонду академіка та президента НАН України (1962―2020) Б.Є. Патона, доступ до документів якого було відкрито до 105-ї річниці від дня народження вченого на урочистому зібранні 27 листопада 2023 р. На сайті НБУВ підготовлено й онлайн-виставку архівних документів фонду. Показано, що упорядниками фонду — співробітниками Інституту архівознавства НБУВ сформовано основні групи документів з особового фонду вченого: біографічні документи, документи про наукову спадщину, науково-дослідну, науково-організаційну та громадсько-політичну діяльність, фотодокументи, епістолярій науковця та вітальну кореспонденцію. Зроблено огляд документів, що відображають діяльність науковця на посадах президента НАН України та директора Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона, як вченого-зварювальника, громадського діяча, життєлюбну та щиру особистість. Показано, що сформований вагомий документний ресурс реконструює образ академіка Б.Є. Патона як нашого сучасника та людини незвичайної долі, яка працювала на Україну, очолювала понад півстоліття Академію наук і залишила по собі багату духовну спадщину