До питання про вітчизняні наукові школи у галузі фізичної хімії (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Забуга, Г. В. (Science and Science of Science, 2024)
Статтю присвячено історії виникнення фізичної хімії, а також аналізу особливостей створення та функціонування наукових шкіл в Україні у цій галузі. Особливу увагу приділено розгляду наукової та педагогічної діяльності М.М. Бекетова як засновника фізико-хімічного напряму. Порушено питання про можливість існування наукової школи М.М. Бекетова, для вирішення якого проаналізовано основні напрями досліджень М.М. Бекетова, а також роботи його учнів і послідовників: О.Л. Потилицина, Д.П. Турбаби, П.Д. Хрущова та ін. Відзначено багатогранність науково-педагогічної діяльності М.М. Бекетова. Підкреслено, що розробки видатного вітчизняного вченого мали величезне значення для розвитку низки напрямів фізичної хімії, як-от вчення про хімічну рівновагу, термохімія, теорія розчинів, будова речовин та ін., а також для подальшого створення та функціонування наукових шкіл у галузі фізичної хімії. Висвітлено діяльність київської електрохімічної школи В.О. Плотнікова, виникнення якої припало на період критичного переосмислення тодішніх наукових концепцій природи розчинності. Відзначено роль послідовників В.О. Плотнікова — В.О. Ізбекова, Я.А. Фіалкова, Ю.К. Делімарського та ін. Розглянуто діяльність школи електронної хімії Л.В. Писаржевського. Показано значення розробок вітчизняних учених (М.М. Бекетова, О.І. Базарова, Г.В. Дайна) у такому науковому напрямі, як будова речовин, для виникнення та поширення нових ідей. Зазначено, що формулювання електронної теорії стало наслідком відкриттів, пов’язаних із дослідженням будови атома, зроблених на початку ХХ ст. Особливо підкреслено значення діяльності школи Л.В. Писаржевського для подальшого розвитку наукової думки, зокрема електронної теорії каталізу.