Наукова діяльність Геологічного товариства Америки як платформи для консолідації світової геологічної спільноти - Дороніна, Г. А. (Science and Science of Science, 2025)
У статті узагальнено результати дослідження наукової діяльності Геологічного товариства Америки (далі — товариство) від початку заснування та його ролі у розширенні співпраці та консолідації світової геологічної спільноти. Актуальність теми зумовлена зростанням глобальних викликів (зміна клімату та ін.), що потребує міжнародної кооперації вчених. Новизна дослідження полягає у комплексному аналізі еволюції діяльності товариства в бік тематики, пов’язаної з глобальними проблемами, і розширення міжнародної співпраці як майданчика для обміну досвідом та ідеями. Інформаційну базу дослідження склали документи товариства, зокрема статут, річні звіти, архіви журналів товариства, матеріали проведених щорічних конференцій, а також наукові статті членів товариства та одержувачів його грантів, опубліковані у профільних виданнях. Показано, що товариство, створене у 1888 р. у відповідь на потреби дослідження нових територій, підтримки та популяризації геологічної науки в Північній Америці, пройшло декілька етапів розвитку. На першому етапі основним його завданням було сприяння геологічним дослідженням, публікація наукових праць і створення майданчика для дискусій. Вже тоді товариство стало важливим центром вивчення змін кліматu. На наступному етапі (1930—1950-х рр.) товариство здобуло міжнародне визнання завдяки дослідженням у нових для того часу галузях, продовжило підтримувати дослідження, пов’язані з глобальними проблемами (зміною клімату, геологічними ризиками та ін.); почало залучати до співпраці іноземних учених, а також започаткувало міжнародні конференції та семінари, які стали майданчиком для обміну досвідом та ідеями. Сучасна наукова діяльність товариства спрямована на вивчення ресурсів і природних процесів Землі, розроблення стратегій адаптації до кліматичних змін, раціонального використання мінеральних, водних і енергетичних ресурсів. Товариство є організатором наукових форумів різного рівня, видавцем високорейтингових наукових журналів, засновником багатьох наукових нагород, що свідчить про його високий міжнародний статус. Отже, завдяки розширенню тематики досліджень і активній міжнародній співпраці товариство перетворилося на один із провідних світових центрів геологічної науки.