Наука у вимірі практичної філософії - Рубанець, О. М. (Science and Science of Science, 2025)
У статті викладено результати аналізу науки з точки зору концепту практичної філософії науки та комунікативної філософії. Новизна статті полягає у поширенні на сучасну науку підходів практичної філософії, що дає можливість розглянути вплив науки на суспільство та імплементацію наукового знання з точки зору комунікативної філософії. Аналіз виконано з використанням онтологічного, гносеологічного і синергетичного підходів практичної філософії науки. Введення сучасної науки в комунікативний, аксіологічний і трансцендентальний виміри практичної філософії передбачає застосування до неї методів комунікативної філософії, трансцендентального та аксіологічного підходів. Джерелами аналізу сучасної науки у вимірі практичної філософії є дослідження трансцендентальної прагматики, аксіологічного та комунікативного вимірів сучасної практичної філософії. Розглянуто практичну філософію науки, зокрема синергетичні концептуальні основи сучасної онтології науки. Визначено особливості впровадження наукових знань у соціальні практики. Встановлено, що концепт практичної філософії науки пов’язаний із реалізацією синергетичних моделей. Показано технологічний вимір впровадження наукових знань у соціальні практики, який розкриває образ науки як науки відкриттів і технологій. Проаналізовано різні способи реалізації результатів наукових досліджень. Доведено, що практичний вимір науки пов’язаний із впровадженням знань та економікою знань. Розкрито значення когнітивних продуктів для трансформації онтології інформаційного суспільства. Зроблено висновок, що наукові дослідження з точки зору сучасної практичної філософії дозволяють запровадити комунікативні, онтологічні та аксіологічні підходи до аналізу впровадження наукових знань у соціальні практики. Обґрунтовано необхідність поглиблення розгляду онтологічного виміру комунікацій і дискурсів шляхом впровадження знань і когнітивних цінностей у комунікативну практику.