Науково-експертна функція Національної академії наук України (за матеріалами доповіді) - Кубальський, О. Н. (Science and Science of Science, 2025)
Підкреслено, що науково-експертну функцію Національної академії наук України (НАН України, Академії) визначено Законами України «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про правотворчу діяльність». Наведено приклади реалізації науково-експертної функції Академії. Зазначено, що Академія працює як експерт у межах взаємодії з Радою національної безпеки і оборони України, Кабінетом Міністрів України, центральними органами виконавчої влади, з національними галузевими академіями наук України. Важливе місце в діяльності НАН України належить виробленню прогнозів і моделей економічного розвитку, концептуальних підходів до запобігання кризовим тенденціям та їх подолання, розв’язання нагальних проблем українського суспільства; аналітичним дослідженням, присвяченим повоєнному відродженню України. Значний обсяг науково-експертної роботи в інтересах енергетичної, авіакосмічної, машинобудівної, металургійної, видобувної галузей України виконується в межах угод про співробітництво між НАН України та великими виробничими підприємствами. Окремі установи НАН України регулярно беруть участь в організації та виконанні робіт зі стандартизації та метрології, оцінки відповідності та сертифікації. Зроблено висновок, що установи НАН України, попри складні умови, зберегли потенціал, який широко використовується під час підготовки управлінських рішень у різних сферах суспільного життя.