Управління наукою та оцінювання наукової діяльності у Молдові - Урсакі, В. (Science and Science of Science, 2025)
У статті розглянуто питання оцінювання наукових проєктів у Молдові та особливості розвитку системи державного управління наукою та інноваціями. Наведено докладний опис реформи управління науковою системою в 1990-х рр. (після здобуття Молдовою незалежності), а також у 2004 та 2017 рр. Наголошено, що у 2018 р. створено Національне агентство з досліджень та розробок (НАДР) як центральний адміністративний орган при Уряді Республіки Молдова. НАДР є правонаступником прав і обов’язків Центру міжнародних проєктів, Агентства з інновацій та трансферу технологій та Агентства з досліджень і розробок, тобто державних установ, які раніше входили до складу Академії наук Молдови (АНМ). Суттєво змінилися статус та управлінські функції АНМ. НАДР відповідає за реалізацію наукової та інноваційної політики, Рамкової програми ЄС з досліджень, Програми «Горизонт 2020» та інших європейських програм, а також за координацію роботи молдавського Бюро з питань науки і технологій в Брюсселі. Надано докладні статистичні та фактологічні дані про організацію та діяльність науково-інноваційної системи Молдови: еволюцію національної системи управління наукою впродовж 1990—2016 рр., фінансування досліджень і розробок (ДР) у 1996—2023 рр. і структура витрат на ДР у 2023 р., участь молдавських науковців у проєктах ЄС у 2007—2015 рр., критерії оцінювання наукових проєктів, інноваційних проєктів, проєктів передачі технологій, інноваційних проєктів, наукові статті, надруковані молдавськими авторами у 2000—2016 рр., процедури фінансування проєктів і оцінювання звітів про виконання проєктів (до 2018 р., 2019—2023 рр., після 2024 р.), наукові публікації в журналах, включених до бази даних Scopus, у 2004—2023 рр. Підкреслено важливість участі молдавських дослідників у європейських програмах підтримки та міжнародної співпраці. Охарактеризовано зміни у функціях організацій, відповідальних за акредитацію та сертифікацію установ, після 2017 року.