Актуальні питання та сучасні підходи до розуміння оцінювання наукової діяльності: за матеріалами симпозіуму - Кавуненко, Л. П. (Science and Science of Science, 2025)
Проблема оцінювання ефективності діяльності наукових установ і університетів перебуває під постійною увагою дослідників із різних країн, оскільки об’єктивне оцінювання сприятиме визначенню конкретного внеску установ у загальну базу знань як підстави для 1) прийняття рішень стосовно подальшого існування цих установ; 2) справедливого розподілу бюджетних коштів усередині наукової системи. В статті проаналізовано та узагальнено виступи науковців і організаторів науки з України та деяких європейських країн на міжнародному симпозіумі «Оцінювання результатів наукових досліджень у сучасних реаліях: еволюція підходів у когнітивному, соціально-економічному та управлінському аспектах», який відбувся 28 листопада 2024 р. в м. Києві. До обговорення проблеми оцінювання наукових досліджень долучилися науковці та організатори науки, керівники академій наук та інших наукових об’єднань, представники громадських організацій, які займаються проблемами оцінювання та розвитку науки, розповсюдженням і використанням її результатів. Зроблено висновки щодо необхідності удосконалення наявних методик оцінювання діяльності наукових установ і університетів. Наголошено, що для підвищення рівня об’єктивності результатів оцінювання потрібно знаходити баланс між кількісними та якісними показниками.